Waarom vrouwen op Trump stemmen. Een filosofische theorie.

Leestijd: ongeveer 2 minuten

Vrouwen en Trump

Nu ik Hegel aan de hand van een onschuldige schaakpartij uit te doeken heb gedaan, is het tijd om ons op wat gladder ijs te begeven. We gaan het namelijk hebben over Melania Trump en de reden waarom (in de filosofie van Hegel) veel vrouwen op haar man Donald zouden kunnen hebben gestemd.

Resumerend: de meester/slaaf theorie van Hegel stelt dat een ‘meester’ zich in een vreemde spagaat. Om meester of winnaar te zijn, zijn er verliezers of ‘slaven’ nodig. Maar de meester is tegelijk afhankelijk van deze slaven (verliezers), voor de erkenning dat hij winnaar is. En juist dat laatste zullen de meeste verliezers nou juist niet doen.

Melania Trump

Het komt overigens voor dit voorbeeld goed uit dat ik Melania Trump niet persoonlijk ken. Ik ben alleen bekend met de manier waarop ze in de media gepresenteerd wordt: Als een trophy wife die een duidelijk ondergeschikte rol heeft in relatie tot haar man. Hoewel Melania Trump buiten haar mediapersonage dus best een hele mondige vrouw kan zijn, ben ik vooral in dit beeld geïnteresseerd. Dit beeld is volgens mij namelijk in staat om een mogelijke verklaring te geven waarom er veel vrouwen op Trump hebben gestemd (42% van alle vrouwen stemde op Trump, maar van de blanke vrouwen stemde er 53% op hem, zie hier).

Meester/slaaf

Wanneer we Donald en Melania Trump in het meester/slaaf-model van Hegel stoppen zou je zeggen dat Donald de meester is en Melania de slaaf. Je hoeft geen American Studies te hebben gestudeerd om te zien dat Donald Trump gevoelig is voor erkenning. Hoewel hij meerdere manieren heeft om deze erkenning af te dwingen lijkt zijn knappe, jongere vrouw Melania hier een belangrijke rol in te spelen.

Er is weinig fantasie voor nodig om in te beelden dat hun huwelijk eerder gebaseerd is op een vorm van strijd die uiteindelijk door Donald is gewonnen (en door Melania is verloren), dan op wederzijdse liefde. Binnen het denkkader van Hegel maakt dit de positie van Melania Trump interessant.

Als slaaf binnen het meester/slaaf-model is Melania degene waarvan de erkenning van Donald Trump afhankelijk is. Dit biedt een mogelijke verklaring voor het relatieve succes van Donald Trump bij vrouwen (gezien de uitspraken die hij over ze heeft gedaan tijdens zijn campagne).

Waarom vrouwen op Trump stemmen

Het is niet zozeer dat vrouwen zich met Donald Trump kunnen identificeren, maar dat de macht die hij uitoefent veel sterker schatplichtig is aan een bepaalde vorm van vrouwelijke identiteit (die van trophy wife) dan de macht die Hillary Clinton uitoefent (zelfs al is zij zelf een vrouw). Met andere woorden: vrouwen zijn voor Donald Trump veel belangrijker!

Er lijkt hierbij zelfs sprake te zijn van een perverse lineaire relatie: Wanneer de uitspraken van Donald Trump vrouwonvriendelijker worden, wordt hij harder belachelijk gemaakt door de media. Doordat Donald op deze manier voor zijn gevoel nog meer erkenning nodig heeft, wordt het beeld van Melania (en veel vrouwelijke Trump-stemmers) juist belangrijker.

Kortom

Het mag duidelijk zijn dat ik niet beweer dat er een eenduidige verklaring is voor het feit waarom zoveel vrouwen op Donald Trump hebben gestemd. Ik zeg dan ook niet dat alle vrouwen die op Donald Trump hebben gestemd zich met Melania Trump identificeren. Wel is het zo dat de hoeveelheid vrouwen die op Trump hebben gestemd opvallend valt te noemen en om duiding vraagt. De meester/slaaf-these van Hegel lijkt in dit debat in staat te zijn om zo’n duiding te geven. Dat is toch knap voor een theorie van zo’n tweehonderd jaar oud.

1 reactie

op Waarom vrouwen op Trump stemmen. Een filosofische theorie..

Roep maar raak!

Momentje...