Islam en filosofie

Leestijd: ongeveer 2 minuten

Islam in Europa

Intolerant, onverdraagzaam, onverlicht en niet wetenschappelijk. Alles wat West Europa niet is. Zo wordt de Islam vandaag de dag nog wel eens getypeerd. Daar kun je van alles over zeggen, maar wat je ook kunt zeggen is dit: 1000 jaar geleden werd er in Europa hetzelfde gezegd, maar dan de andere kant op.

Het lijkt vergeten geschiedenis. Maar een Islamitische, Arabisch sprekende beschaving heeft eeuwenlang grote delen van Spanje gedomineerd, tot aan de grens van het huidige Frankrijk (zie het kaartje hieronder)

andalusië

Verhoudingen van het Islamitische rijk per periode.

Rond het jaar 711 kwam een Noord-Afrikaanse leger onder de vlag van het Islamitische rijk in Damascus Spanje binnen. Ze veroverden in korte tijd het hele Iberische schiereiland en bleven er jaren zitten.

Columbus

Pas in 1492 werd het laatste restje Islamitisch rijk veroverd door een Christelijke koninkrijk. Dat is het jaar dat Columbus naar Amerika vertrok. En het jaar dat afgekondigd werd dat alle Joden (die tot dan toe zonder al te veel problemen in het Islamitische rijk woonden) het gebied moesten verlaten. Eén ervan ging mee met Columbus naar Amerika. En een ander was de opa van Spinoza – zij belandden later in Nederland.

Een kleine 800 jaar was er Arabische cultuur, architectuur wetenschap, filosofie, kunst en islam te vinden in Europa. Cordoba, de hoofdstad van het Islamitische rijk in Spanje, wordt vaak genoemd als de belangrijkste stad van Europa in die tijd.

Filosofie

En de filosofie bloeide. Joodse filosofie, Arabische filosofie en hier en daar wat Christelijke filosofie. Als het ergens werd bedreven in Europa van die tijd, dan was het in het Arabische deel.

Sterker nog: het was grotendeels dankzij het Islamitische rijk in Spanje dat de filosofie- en wetenschapsgeschiedenis in Europa een nieuwe ontwikkeling doormaakte. De (intolerante, onderontwikkelde, niet-verlichte?) christelijke cultuur die langzaamaan de steden van Andalusië veroverden, troffen er enorme bibliotheken aan, vol met onbekende wetenschappelijke en filosofische boeken, waarvan er veel uit de Griekse oudheid kwamen.

Werken van Aristoteles, Ptolemeus, Archimedes, Euclides, Galen en vele anderen waren, in het Arabisch vertaald, in die bibliotheken te vinden. De Europese veroveraars hadden nog nooit van deze namen gehoord.

Europa van nu

menocal

De koortsachtige vertaalbeweging, van het Arabisch in het Latijn, die in de 12e eeuw in Europa begon wordt vaak gezien als de eerste stap naar de wetenschappelijke revolutie die later in Europa plaatsvond.

Er wordt steeds meer geschreven en gediscussieerd over de invloed van het Islamitische rijk op Europa. Wat zeker is: lange jaren lang was er geen tolerantere cultuur in Europa dan de Islamitische (zie hiernaast een interessant boek daarover). En de Europese wetenschappelijke ontwikkeling heeft heel veel te danken aan de kennis uit het Islamitische rijk.

Modder gooien naar elkaars beschaving heeft niet zoveel zin. Beter is het goed op de hoogte te zijn – tijd dus om dit stukje geschiedenis weer eens naar voren te halen.

Meer weten?

Ik geef over dit onderwerp een cursus bij de Vrije Academie. Zie hier voor meer info. Ook The School of Life biedt een (kortere) cursus hierover aan.

Ook boeiend is de serie ‘Science and Islam’ van de BBC – voor gratis op de youtube.

Ik schreef al eerder een blogje over Islamitische filosofie: Pijnlijke filosofie – Al Ghazali

Ik schreef een e-book Filosofie en Islam. Met de weerslag van de cursus die ik erover geef. Kijk voor een voorproefje en meer informatie op deze pagina.

filosofie en islam

4 Reacties

op Islam en filosofie.
  1. Rik Wassenaar
    |

    Goed verhaal! Maar waarom moet zoiets van een witte man komen? Waarom komen er van islamitische kant alleen maar klachten, dreigementen, geweld, eisen, benepen geluiden en primitieve opvattingen? Ik heb geschiedenis en arabisch gestudeerd en weet dat er genoeg is om trots op te zijn. Waarom doen moslims zo weinig aan het slim promoten van hun eigen religie en cultuur? Het is me een groot raadsel. Daardoor ben ik soms de wanhoop nabij en denk: de islam hoort echt niet thuis in Europa.

    • Gerko Tempelman
      |

      Dag Rik,
      dank voor je reactie!
      In lijn met je betoog ben ik de laatste die je vraag goed kan beantwoorden.

      Ik kan wel zeggen dat het me juist als ‘witte man’ motiveert om dit verhaal te vertellen. Ik kom misschien op plekken waar anderen niet komen en naast dat het een belangrijk verhaal is, is het ook gewoon vreselijk boeiend. Wie weet wat het teweeg brengt.

  2. Rik Wassenaar
    |

    Goed werk. Ik stelde dezelfde vraag onlangs aan een moslim. Reactie: er is geen vraag naar, men wil alleen negatieve berichten over de Islam horen. Ik denk dat hij zich vergist.

    • Gerko Tempelman
      |

      Ik snap wel dat hij/zij dat zegt. Dat lijkt inderdaad beter te scoren. Maar dat is dan weer absoluut geen reden om je te laten weerhouden, dat zijn we volgens mij wel eens 😉
      Dank voor je reacties!

Roep maar raak!

Momentje...