De eenhoorn bestaat echt!

Leestijd: ongeveer 2 minuten

Toiletfilosofie

Op het toilet, nota bene, kwam ik deze uitspraak tegen. Het Student Hotel aan de Wibautstraat hangt vol testosterone uitspraken, zoals ‘the only way is up’ . Een beetje onwerkelijk vind ik zo’n quote altijd. ’Unreal’ dus juist.

Toch zit er iets interessants in deze uitspraak. Filosofen stellen zich al eeuwen de vraag: wat is er echt? Van een droom zullen de meeste mensen bijvoorbeeld zeggen dat het niet echt is. Maar deze uitspraak lijkt te veronderstellen dat dromen ook echt zijn.

Wat is echt?

Wat is de definitie van ‘echt’? Een eerste optie die vaak wordt genoemd is een variant op ‘eerst zien dan geloven’. Echt is wat zintuigelijk waarneembaar is. En een droom is dus niet echt.

Van deze vorm van echtheid hoor je soms zeggen dat het de enige betrouwbare vorm van echtheid is. Het is de vorm waar de wetenschap zich mee bezighoudt. Meetbaar, analyseerbaar, controleerbaar. Echt.

En een eenhoorn dan?

Maar deze definitie strookt niet altijd met de praktijk. Neem bijvoorbeeld een eenhoorn. De meeste mensen zullen zeggen dat een eenhoorn niet echt is maar een soort droomwezen. Je komt een eenhoorn immers nooit tegen in de zintuigelijke wereld. Toch moet er iets ‘echts’ aan de eenhoorn zitten, want jij weet precies wat ik bedoel als ik het heb over een eenhoorn – ook zonder dat jij en ik ‘m ooit gezien hebben.

Ideeën hebben een bepaalde ‘echtheid’. Een andere echtheid dan zintuigelijk waarneembare dingen misschien, maar als ze helemaal niet echt waren, hoe zouden we er dan over kunnen praten en denken? Het idee ‘kwadraat’ is nog een voorbeeld van zo’n idee dat je nooit in het echt tegenkomt, maar wel een bepaalde echtheid heeft.

In die zin klopt deze uitspraak dus. ‘Everything you can imagine is real’. De vraag is eerder: wat voor soort real?

Dieper: dromen bestaan

Nog een niveautje dieper: filosofisch gezien is het ongelooflijk moeilijk (zo niet onmogelijk) om aan te tonen dat onze zintuigelijke wereld echt is.

De beroemde film De Matrix speelt met die gedacht en vraagt: kun jij bewijzen dat alles wat jij denkt waar te nemen echt is en geen droom? Of: kun jij bewijzen dat je geen brein op sterk water bent dat bepaalde impulsen toegediend krijgt waardoor je denkt dingen waar te nemen? Bekijk hieronder een fragment:

Kun je bewijzen dat je niet droomt? Het antwoord is vaker nee dan ja. De wetenschap is filosofisch gezien lang niet zo betrouwbaar als het lijkt. En dus hebben filosofen het vandaag de dag nog vaak over deze vraag.

“Everything you can imagine is real”. Zit best wat in, zou een filosoof zeggen. Maar dan: wat voor soort real? Droomreal? Eenhoornreal? Of wetenschappelijke real? Ohja, en wat heeft dat precies met een toiletbezoek te maken?

6 Reacties

op De eenhoorn bestaat echt!.
 1. Pieter Slim
  |

  Beste Gerko,

  Vanmiddag (do 12 nov 2015) je college over Erasmus gevolgd in Utrecht Kargadoor. Dank daarvoor. Ik zou nog de .ppt kunnen downloaden, meen ik. Hoe?

  Wat eenhoorn betreft: je weet wsch dat in het Catharijneconvent Utrecht er een aantal ligt, die ten bewijze van het bestaan van het dier aan de bisschoppen werden geschonken (op 1 ervan staat ook een tekst in runeschrift, enigszins verborgen dus pas later ontdekt en beschreven). Eenhoorn (de tand van de arctische tandwalvis narwal Monodon monoceros) bestaat dus echt? En kwadraat zie ik telkens als ik een oppervlakte zie?

  Vr. gr., Pieter Slim, p.a.slim@hccnet.nl

  • |

   Hey Pieter, leuk dat je er gisteren bij was, je aanmelding is goed gegaan, dus ik mail je met de sheets binnenkort. Over die eenhoorn, tja. Als je zo je best doet om te bewijzen dat-ie bestaat, dan zegt dat wellicht wel wat. Het filosofische punt blijft staan (desnoods met een ander mythologisch dier: een minotaurus – wel eens gezien!? 🙂 ). Wat betreft het kwadraat, dat is een lastige. Het punt is: we kennen een concept en zien door die kennis iets aan ‘een oppervlakte’ wat er niet per se in zit. We zien het omdat we weten wat het is. Iemand zonder die kennis ziet helemaal geen kwadraat in een oppervlakte, maar gewoon de oppervlakte zelf. En dat maakt het abstract.

 2. Jan Landman
  |

  Beste Gerko,

  Donderdagavond waren wij bij je college in het Bijbels Museum over Erasmus. Compliment, uitstekende avond gehad.
  Via deze route verzoek om je sheets te mogen inzien.
  Groet,
  Jan Landman.

  • |

   Dank voor je leuke woorden Jan, ik heb je zojuist de sheets toegestuurd.

   Groet!

 3. Esra Gunaydin
  |

  Dag Gerko,

  Bovenstaande heb ik gelezen.

  Kan ik de sheets ook toegestuurd krijgen?

  Tot morgenavond,

  Esra Gunaydin

  • |

   Dag Esra,
   leuk dat je de blog hebt gelezen. De sheets ga ik opsturen!

   Groet

Roep maar raak!

Momentje...